fredag 25. desember 2015

Brownies på glass

Jeg har to brødre og han ene broren min ville i år bare gi en liten tingi gave. Det er ikke lett å finne på en liten ting som kan glede både han og hans kone. Men så fant jeg en ide på Facebook faktisk om sjøllaget kakemikser på glass. Valget falt på en brownies. Fant også mange cookies, men skeptisk om det brune sukkeret i den vil holde seg mjuk.

Den andre broren min også et slikt glass så klart, men noe mer i tillegg.

Ingredienser i glasset:
- 300 g sukker
- 75 g kakaopulver
- 225 g hvetemel
- 2 ts vaniljesukker
- 75 g mørk sjokolade
- 75 g hvit sjokolade

Legg ingrediensene lagvis i et glass som rommer 1 liter. Dytt lagene litt sammen med en liten øse eller lignende ( det gjelder særlig mjøl og kakaopulveret). Pynt gjerne glasset med et fint bånd og skriv på en lapp om hva mottaker skal gjøre med glasset.


Ingredienser som må tilsettes under baking:
- 300 g margarin
- 100 g smeltet sjokolade
- 4 egg

Bland glassets innhold med smeltet margarin, smeltet sjokolade og piska egg. Visp til alter godt blandet. Stek i ca 30 min på 175 grader.

Jeg valgte å gi en 100 g sjokolade i gave også, sånn at de kunne få mulighet til å lage denne i jula, selv med stengte butikker ( for regner med at margarin og egg har alle i skapet sitt).


Håper det smaker.

Mjuke karameller

Så ble det jaggu meg jul i år igjen ( Jupp, fått dilla på Klovner i kamp sin eneste julelåt "Juleevangeliet").

I år som i fjor ble det laget diverse julekaker og julegodis, de fleste laget jeg i fjor også. Prøvde meg på noen sjokoladepinner ( litt som brunepinner, bare med kakao), ikke en ny favoritt akkurat. Men noe som ble ekstremt vellykket er noen mjuke karameller, etter en oppskrift på Det søte liv. Denne vil jeg jo ha i min digitale kokebok også.

I år fikk jeg også hjelp arv mitt eldste tantebarn, Thea, så vi kosa oss masse med baking og smaking helga før julaften.

Ingredienser:

- En boks søtet, kondensert melk (ca 400 g)
- 100 g smør
- 200 g brunt sukker
- 4 ss lys sirup
- 1 vaniljestang

Fremgangsmåte: 

Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en teflonbelagt kjele. Snitt opp vaniljestangen, skrap ut de svarte frøene og ha disse i kjelen.

Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring. La karamellen småkoke i 10-15 minutter mens du rører hele tiden.


Dekk en liten langpanne med bakepapir, har du formfett kan du gjerne spraye den litt slik at karameller løsner lettere. Jeg hadde ikkedet, men fint lell.

Ha karamellmassen i formen og avkjøl i romtemperatur før du setter formen i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten.

Løft karamellen ut av formen og del opp i terninger. Pakk karamellene inn i mellomleggspapir og oppbevar dem kjølig.


Dissen ble nydelig mjuke og ble årets julegave til kollegaer og mamma fikk en stor haug til jul.

Håper det smaker.

søndag 29. november 2015

Mektig og digg sjokoladekake

Jeg er som je ter flest, elsker sjokolade og sjokoladekake. Kom over denne kaka på nett ( http://ingridmariewidvey.com/2012/10/28/djevelsk-sjokoladekake/ ) og den var helt nydelig. Veldig mektig, men digg.

Ingredisender:
Kaka:

2,4 dl varm kaffe (sterk)
60 g kakao (gjerne nederlandsk, Confecta e.l.)

120 g Flott matfett
350 g sukker
2 store egg (3 små)
2 ts vaniljeekstrakt
160 g mel
1 ts baking soda
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt

Ganache:
1,5 dl kremfløte
3 pk Smil (ca. 240 g)
150 g sjokolade (f.eks. Dronning Sjokolade)
50 g usaltet smør

Peanøtt frosting:
5 ss mykt peanøttsmør
120 g smør
ca. 6 ss melk
ca. 500 g melis

Steketid: 55-60 min. Temperatur: 170 C Form: 1 x 22 cm

Rør ut kakao i kaffe og sett denne til side. 

Ha i halvparten av det tørre i smør landingen og sett mikseren på lav hastighet. Ha i kakao/kaffe-blandingen og øk hastigheten. Når dette er godt blandet inn har du i resten av det tørre.

Ha røren i en godt smurt form. Stek kaken midt i ovnen til den er ferdig. Den vil «slippe» kantene på formen når den er ferdig. Mens kaken steker begynner du på ganachen og peanøtt frostingen.

Ganache:
Smelt smør og sjokolade i mikroen, ha den inne i maks 20-30 sek av gangen og rør litt før du setter den inn igjen. I en gryte koker du opp fløte. Ha i smør og sjokolade når fløten bobler. Skru ned varmen, og rør rundt med en tresleiv. Rør til alt er godt blandet sammen. Ha det over i en varmebestandig bolle, og sett den i kjøleskapet. Rør om innimellom. Ganachen vil tykkne, og bli klar til å smøres ut/ sprøytes på kaken.

Peanøtt frosting:
Ha peanøttsmør, smør og litt melis i mikserbollen. Begynn å piske dette sammen. Tilsett noen ss med melk og litt mer melis. Tilsett mer melis etterhvert og pisk til du har en lett og luftig krem. Ha i mer melk om du synes den virker for «stiv».

Når kaken er ferdig må du la den kjøle seg godt ned på en rist før du skjærer i den. Jeg liker å avkjøle den oppned i forma på rista, da holder fuktigheten seg inne i kaka.

Legg kaken på et fat og del den i to. Smør på et godt lag med peanøtt frosting.

Sprøyt ut et lag med ganache over peanøtt frostingen. Legg på den andre delen av kakebunnen.

Dekk kaken helt med ganache. Sett kaken i kjøleskapet i ca 15 min, ta den ut, og legg på et lag til med ganache. La kaken stå i romtemperatur i minst 30 før du serverer den.


Håper det smaker!

Bløtkake i en fei

I min familie feirer vi alt som kan feires, og min far vil da helst ha marsipankake eller bløtkake. Til høstens farsdag inviterte jeg mine foreldre på middag og jeg laget en enkel bløtkake til pappa.

Ingredienser bunn:

- 3 egg 

- 75 g sukker

- 75 g mel

- 3/4 ts bakepulver


Ingredienser fyll:
- Vaniljekrem
- Melkesjokoladepudding
- Jordbære
- Krem og jordbær til utenpå kaka.


Pisk eggedosis av sukker og egg. Sikt inn mel og bakepulver og vend inn med slikkepott. Smør deigen ut på en stekeplate, prøv å få et jevnt lag. Stekes på 210 grader 5-7 minutter, til den er gylden. 
La den avkjøle litt og del den opp i 3 like store deler. Legg en del på fatet, dynk bunnen (jeg brukte melk denne gangen), ha på sjokoladepuddingen og jordbær. Legg en ny bunn oppå og dynk denne også. Ha på vaniljekremen og mer jordbær. Legg på den siste bunnen, dynk denne også. Dekk hele kaka med krem og pynt med jordbær og raspa sjokolade.

Pappa ble veldig glad.

Håper det smaker.

fredag 15. mai 2015

Pavlova

For en del år tilbake fikk jeg smake pavlovakake for første gang og synes den var aldeles nydelig, men trudde at den var alt for vanskelig å lage. Det var før jeg prøvde å lage den sammen noen venner, med en god oppskrift er det superlett å lage og smaker like digg hver gang. 
Viktig å følge oppskrifta nøye, særlig på tider i ovnene. Denne har aldri blitt mislykka når jeg har fulgt denne oppskrifta.

Ingredienser bunn:
- 4 eggehviter
- 125 g sukker
- 125 g melis, siktet

Piskeggehvitene i en bolle med ballongvisp til det danner seg mjuke topper. Fortsett å vispe mens du dresser sukkeret oppi, litt etter litt, og visp til massen er glatt, blank og har faste topper. Dette tar ca 10 min. Sikt melisen opp i massen og venn det inn med en slikkepott. Kan evt bruke en elektrisk mikser, men på lav hastighet.

Forvarm stekeovnen til 150 grader. Kle et stekebrett med bakepapir og ha marengs på platen og form den slik du ønsker, jeg lager den alltid rund på ca 22 cm. Stek den i ovnen i 30 min, skru så ned ovnen til 120 grader og stek den i 45 min til.

Skru av ovnen og la bunnen stå i ovnen i minst 6-8 timer, gjerne over natta. Den skal være mjuk i midten, sprø utenpå og kanten skal være litt sprukket. 

Pynt:
- Freia vaniljesaus uten koking
- 2,5 dl mjølk
- 1/3 L  fløte
- Bær 
- Sjokoladehjerter

Pisk vaniljesauspulveret med melk, få ut alle klumpene. Sett den kaldt. Pisk fløten til krem, sett den også kaldt.

Skyll og del bærene, jeg synes det er godt med blåbær, bringebær og jordbær.
Rett før servering blander du kremfløten med vaniljesausen, og bre den utover kakebunnen. Pynt med bær og sjokolade.

Håper det smaker

fredag 1. mai 2015

Fylte horn

Noe som fungerer både som frokost, lunsj, middag, kveldskos, turmat osv er fylte horn. Jeg husker når broren min kom hjem med denne oppskrifta når vi gikk på barneskolen og han fortalte om disse utrolige gode hornene han hadde spist. Vi andre i familien gledet oss til å prøve, og vi ble ikke skuffa. Det var mange ganger vi laget dette i vår barndom, eneste løftet vi måtte gi var at vi vasket opp etter oss.

Lager ikke horn like ofte lenger, men i dag laget jeg dem. Fikk besøk av ei venninne og dattera hennes, så da ble det horn til lunsj.

Ingredienser (gir 16 horn):
- 8 dl mel
- 2 ss smør
- 2 ss sukker
- 2,5 dl lunka melk
- 1 pakke gjær

- Fyll etter ønske, jeg synes det er best med skinke og ost. 

Smelt smøret og tilsett melka. La den stå på svak varme til melka er lunka.
Ha gjæren i bakebollen og tilsett sukker, rør rundt til gjæren "smelter". Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen til den er fin og smidig.


Del deigen i to. Kjelv ut delene til to store runde og tynne flater. Del hver deig i 8 trekanta deler. Fordel fyllet og rull de sammen mot spissen. Husk å klem den litt godt sammen, av erfaring forsvinner all osten ut om du ikke gjør det. Jeg synes det er greit å være litt raus med fyllet, jeg brukte en hel boks picnik skinke til en porsjon deig.

Etterhev hornene til dobbel størrelse.


Pensle hornene med egg før du steker de ved 200 grader i ca 10 minutter.

Fyllet kan varieres ut fra hva du liker. Skinke kan byttes ut med pølse, salami, pepperoni osv. Det er også godt å ha litt skinkesmøreost sammen med skinke og vanlig ost. Man kan også utforske litt med krydder. Siden jeg skulle servere dette til ei lita jente, laget jeg de helt enkle denne gangen.

Håper det smaker.

torsdag 16. april 2015

Sesamstekt torsk med ovnsstekte poteter

Det er svært sjelden jeg spiser fisk, utenom tunfisk da. Som liten var det kun to fisker jeg spiste, det var brosme og torsk. Felles for disse er at de er hvite og er ofte godt saltet. Brosme er ikke lett å få tak i, men torsk selges jo over alt, så da falt valget på denne fisken i dag. Den ble overraskende god og noe jeg kommer til å lage igjen.

Ingredienser 1 porsjon:
- 150 gram torskefilet
- Sesamfrø
- Olje eller margarin til å steke i.
- 2 poteter
- Grovt salt

Sett ovnen på 200 grader. Vask potetene og skjær noen snitt i den. Ha grovt salt i en ildfastform, legg potetene oppi og ta litt grovt salt på toppen. Sett de i stekeovnen og la de være der i ca 40 minutter (avhengig av størrelsen).


Ha litt sesamfrø på en tallerken og rull fiske i den. Ha litt margarin i en panne og stek fisken i ca 3-4 minutter på hver side. 


Server gjerne med med en enkel salat ved siden av.

Håper det smaker.

tirsdag 14. april 2015

Lunsjomelett

Jeg har aldri vært noe fan av brødskiver som niste og knekkebrød blir jeg fort lei. Derfor prøver jeg ofte å finne noe annet til lunsj. Det er viktig at lunsjen min er mettende og at den er sunn. Derfor har jeg funnet ut at omelett er digg.

Ingredienser til en porsjon:
- 2 egg
- 2 ss ekstra lett melk
- En halv paprika
- En neve spinat
- 2 skiver fenalår
- Salt og pepper

Rør sammen egg og melk, ha i salt og pepper.
Skjær opp paprikaen, spinaten og fenalåret i passe biter. Ta gjerne vekk de største stilkene fra spinaten. 


Ha margarin i panna og start med å steke spinaten lett, ta litt og litt, for den blir fort mye mindre når den stekes. Ha i paprikaen og stek den lett også. Hell over eggblandingen og skru ned plata og legg på lokk. Når den har begynt å stivne litt på toppen, fordel fenalåret på toppen. La den stå å steke  svak varme under lokk til den er gjennomstekt. Server gjerne med cherrytomater og agurk.

Fyllet i omeletten bestemmer du jo selv. 


Håper det smaker. 

mandag 13. april 2015

Fikensyltetøy

I dag fant jeg en pakke med fiken som har ligget bittelitt lengi i skapet, så de var litt for tørre til å spises som snacks. Jeg hadde ikke lyst til å kaste den, derfor fant jeg ut at jeg skulle prøve å lage fikensyltetøy av de. Jeg digger fikensyltetøy, det er særlig digg på diverse oster. Kjæresten min synes det er også godt på vafler.

Ingredienser:
- 500 g fiken
- Saften av 3 appelsiner
- 2 vanliljestenger
- 3-4 ss sukker
- Evt vann

Start med å dele opp alle fikene i fire og fjern stilker, disse er veldig harde og ikke gode å få i syltetøyet. Ha fikene i en kjele og klem saften ut av appelsinene. Har du en sitruspresse, er denne lur å bruke nå. Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene med baksiden av knivbladet. Ha frøene og stengene i kjelen. Ha tilslutt i sukkeret.


Kok opp fikene under lokk. Når den er kokt opp, skru ned varmen og la den kose seg i en time. Husk å rør av og til, er det lite veske igjen ha i litt vann. 
Ta ut vaniljestengene. Ønsker du mindre klumper, kjør en runde med stavmikseren.
La det hele avkjøle, før du har det i rene og steliserte glass.


Så er det bare å kose seg.


Håper det smaker.

søndag 15. mars 2015

Pasta - hjemmelaga

Pasta er noe vi nordmenn spiser mye av, og som regel kjøper vi ferdig pasta. Man kan nesten gå seg vill i alle de forskjellige pastatypene man finner i butikken og alle har hver sin favoritt. Men en ting skal jeg fortelle deg, ingen av de kan måle seg opp mot den du selv lager hjemme. Etter det er all kjøpepasta smakløs.

Det tar heller ikke så lang tid å lage selv, om du har en pastamaskin. Du klarer fint å kjevle ut pastaen mens vannet koker opp. Og du trenger ikke så mange ingredienser heller.

Ingredienser pr porsjon:
- 1 egg
- 125 gram mel
- Evt litt vann


Kna sammen egg og mel. Er den litt tørr, tilsetter du litt vann. Husk at deigen ikke skal være klissete. 
Start med å lage plater, lag de tjukke først. Er de hullete etter første gjennomkjøring, brett de sammen en gang og kjør de igjen til de er uten hull. Still maskinen på tynnere og tynnere, jeg pleier alltid å avslutte på nr 2 på maskina. Merker du at deigen blir litt mer klissete når du kjører den igjennom maskina, gnir du inn litt mel før du kjører den igjennom igjen. Når platene er ferdig kan du enten bruke til lasange eller kjøre de gjennom strimlefunksjonen på pastamaskina.


Kok opp en stor kjele med vann, ha i salt når den er kokt opp. Ha i pastaen, den skal ikke koke så mange minutter, 3-5 minutter holder. Smak på den når den begynner å flyte opp til overflaten, om den er ferdig.

Lag saus du selv synes er god.

Håper det smaker.

Lasange

Italiensk mat er jo utrolig godt og en favoritt er lasange. Må innrømme at man ofte tyr til knorr og Toro sine halvfabrikat, men dæven så mye bedre hjemmelaga er. Derfor prøver jeg som oftes å lage det om jeg skal spise lasange.

Dette er en oppskrift til en stor porsjon, men det går jo fint an å fryse ned i porsjoner og man har en rask middag senere en gang eller tre. 

Ingredienser

Kjøttsaus:
- 500 gr kjøttdeig
- 3 gule løk
- 4 fedd hvitløk
- 2 pk hakka tomater med hvitløk
- 1 ½ ts salt
- 3 ts oregano
- Grovmalt pepper
- Olivenolje til steking

Ostesaus:
- 75 gr margarin
- 1 ½ dl hvetemel
- 1 ½ l melk (gjerne H-melk)
- 1 ts. Salt
- 1 ½ ts timian
- Grovmalt pepper
- 150 gr revet ost
- Evt litt revet muskattnøt

1 ½ pk lasagneplater eller hjemmelaga plater
Ost til gratinering

Fremgangsmåte: 
Kjøttsaus:
Brun kjøttet og ha opp i hvitløk. Ha dette over i en kjele. Brun hakket løk og ha dette over i kjøttet. Tilsett hakka tomater med hvitløk, salt/pepper og oregano.
La sausen koke sakte under lokk i 20 min.
Smak den til.


Ostesaus:
Smelt margarin i kjelen, tilsette mel når margarinen har smeltet. Hell opp litt og litt av melken, samtidig som platen settes på varmere. Rør hele tiden slik at sausen blir jevn. Fortsett helt til all melken er tilsatt. Rør om mens det koker i ca 2 min.
Tilsett salt, pepper, timian og revet ost. Smak om du trenger noe mer krydder. 


Hjemmelagapasta finner du på egen oppskrift. 


Smør en liten langpanne med litt olje. Legg først et lag kjøttsaus, så legger du pastaplater oppå. Legg så et lag med ostesaus, så kjøttsaus og pastaplater, osv. Avslutt med pastaplater, ostesaus og revet ost.

Lasagnen skal stekes i ovnen på 200grader i ca 35 min.
La lasagnen hvile minst 10 min før servering. 


Server gjerne med salat og godt brød til.

Håper det smaker.

lørdag 7. februar 2015

Kazan dibi

Jeg er veldig glad i tyrkisk mat og dessert. Det aller beste er hjemmelaga dessert. I dag har vi laga en slags pudding basert på melk. Denne er søt og god.

Ingredienser:
- 1 liter melk
- 2,5 ss mel
- 2 ss maizena
- 2 ss rismel
- 2 dl sukker
- 1/2 ss salt

- Litt smør og melis til panna


Ha alle ingrediensene i en stor kjele. Kok opp under omrøring. Når den har blitt tjukk og puddingaktig ta den av plata. Finn fram en liten langpanne (ca 20x30 cm) og smør denne med smør og dryss over melis etterpå. Hele bunnen skal være dekket av melis. Sett denne på plata igjen og prøve å få " brent" melisen inn i hele puddingen, du kjenner det på lukta når det er på tide å flytte den litt igjen. Når du har brent ferdig, sett den i vasken som er fylt med kaldt vann. Der skal den stå til den er helt kald. Etter det setter du den i kjøleskapet, gjerne et helt døgn før du skal spise den. Før servering kan du dele den opp i biter. Smaker nydelig med kanel på toppen.


Håper det smaker.

onsdag 7. januar 2015

Oreo kake

Som nevnt tidligere, elsker jeg alt med oreo i, og oreo kake er ikke et unntak. På nyttårsaften var jeg hos noen venner, og når alle tar med litt til en felles middag, tar jeg alltid med dessert. Denne gangen ble det oreo kake.

Ingredienser:

Bunn:
300 g Oreokjeks
100 g smør

Fyll 1:
250 g kremost (jeg bruker snøfrisk)
2,5 dl melis
3 dl kremfløte
50 g Oreokjeks

Fyll 2:
1 pk melkesjokolademousse
3 dl melk
50 g Oreokjeks

Pynt:
Oreostrø og smelta oreo melkesjokolade

Knus kjeksen og bland den med smelta smør. Sett en springform på et kakefat og press kjeksblandingen godt ut i den. Jeg pleier å bruke en rotmosstapper for å presse den godt sammen. La den avkjøle litt.

Pisk kremfløten til krem, bland i de andre ingrediensene. Ha i hakka oreokjeks til slutt.

Lag moussen slik som det står på pakka. Jeg valgte det alternativet med kremfløten og melk. 


Ta ca 2/3 av ostekremblandingen oppå krembunnen. Legg så et lag med moussen. Så tar du resten av ostekremen på toppen. 


Smelt ca 50 g oreosjokolade i mikroen og drypp/sleng denne over kaka med en skje. Topp hele kaka med oreostrø.


Lag kaka helst dagen før du skal spise den, slik at alt stivnet litt. Oppbevares kjølig.


Håper det smaker.